Een deurmat kopen in 2021

Deurmat polyplush diversekleuren

waar u op moet letten wanneer u een deurmat koopt voor thuis.

 

Buitenmat - voor het koopje gaan of een dure buitenmat kopen? Het hangt ervan af. U kunt natuurlijk voor het koopje gaan met verschillende voordelen of u kunt een prijzige mat kopen die het hele jaar buiten kan blijven liggen. De beste optie is natuurlijk de mat die uw huis een vrolijk welkom gevoel geeft en tevens weer, wind en loopverkeer bestendig is. Een deurmat maakt de eerste indruk van uw huis, maar is tevens belangrijk voor het beschermen van uw vloer en tapijt door deze te beschermen te vuil en vocht. Het is dan ook de kunst om een deurmat te vinden die past met uw huisstijl, interieur met tevens voldoende functionaliteit en duurzaamheid.

Allereerst wat is een standaard deurmat afmeting? Voor de voordeur wordt vaak de afmeting 90 x 120 of 90 x 150 cm gebruikt, voor de achterdeur vaak 60 x 40 of 90 x 120 cm.

Deurmatten voor buiten

Bij het kiezen van een buitenmat is het essentieel dat u een mat van water en vochtbestendig materiaal kiest. Vermijd lichtgewicht matten van natuurlijke vezels voor buitengebruik. Lichtgewicht of matten van niet-vochtbestendig materiaal zullen er in het begin netjes en mooi uitzien maar zon, wind, modder, zand, sneeuw of water zullen deze er snel haveloos uit laten zien. Kies voor buitengebruik een mat die duurzaam is, wind en vochtbestendig. Heeft u veel loopverkeer? Let dan ook hierop dat de mat dit aankan.

Rubberen deurmat

Rubberen spaghetti deurmat

Misschien zijn deze matten niet moeders mooiste, maar rubber en PVC zijn de populairste deurmat materialen. Rubber is een zeer sterk materiaal, het is duurzaam, vochtbestendig en ook nog eens flexibel. Het enige nadeel van rubber is dat het alleen geschikt is voor zachte klimaten; rubber buitenmatten verharden en scheuren als deze gebruikt worden bij zeer koude temperaturen en zullen smelten bij zeer warme temperaturen.

Een voorbeeld van toepassing van dit rubber in deurmatten is de zogenaamde Spaghettimat of PVC mat. Deze matten zijn gemaakt van geweven rubberen slierten, de matten zijn zeer duurzaam, geschikt voor intensief loopverkeer, vochtbestendig en eenvoudig schoon te maken. Deze matten zijn dan ook vaak te zien als entreematten bij winkels maar zijn natuurlijk ook te gebruiken als voordeurmat.

Zoals genoemd: niet moeders mooiste deurmat, wel erg functioneel en duurzaam.

Scheepstouw deurmat

De deurmatten van touw zijn er in verschillende stijlen, weefsels en duurzaamheden. Sommige deurmatten zijn gemaakt van zachte synthetische vezels. Deze matten zijn vaak licht, voelen zacht aan en zijn flexibel. Hoewel deze matten zeker een goede werking hebben, hebben ze vaak de neiging om heen en weer te bewegen als je je voeten af veegt, wat soms frustrerend is.

Visserstouw deurmat

Naast de normale deurmat van touw, is er ook nog een ‘Lobster Rope Doormat’. Deze deurmat is enorm duurzaam en stabiel. Dit zijn handgeweven deurmatten van enorm sterk touw, dat door vissers wordt gebruikt om hun kreeftenvallen vast te binden. De kwaliteit van dit touw is natuurlijk enorm, als dit bereid is om de ruwe elementen van de oceaan te weerstaan. Deze deurmat kan dan ook gemakkelijk sneeuw, modder en zand overleven. Deze is ook aanzienlijk zwaarder dan de touw deurmat en blijft ook beter op zijn plaats.

Naast de enorme kwaliteit zijn deze deurmatten van kreeftenval touw ook nog eens schimmel, water en insecten bestendig. Het schoonmaken van de deurmat is ook eenvoudig door deze schoon te spuiten of af te kloppen.

Als de deurmat vies is; draai hem om, want dan heb je weer een schone nieuwe kant. Deze deurmat is aan te raden voor antislip oppervlakken als beton, terras, tapijt, zwembad onderzijde en nog meer.

Metalen deurmat

De gietijzeren metalen deurmatten zijn meestal meer decoratief dan functioneel. Ze komen in een verscheidenheid aan elegante ontwerpen en silhouetten die overeenkomen met de stijlen van uw huis. De onderkanten van deze deurmatten zijn vaak voorzien van rubberen pootjes, zodat de mat op zijn plaats blijft liggen en niet in het water staat.

Stoffen deurmat

De deurmatten van stof kunnen het best voor binnen gebruikt worden. Stoffen deurmatten kunnen worden getuft, gevlochten of geweven en weerspiegelen talloze kleuren en patronen. Deze deurmatten zijn over het algemeen gemakkelijk schoon te maken: gooi ze in de wasmachine, schud ze vrij van het vuil of ga eroverheen met de stofzuiger. Een voorbeeld van een stoffen deurmat zijn: droogloopmatten & schoonloopmatten. Beide hebben een rubberen onderrug.

5 essentiële onderdelen voor het kopen van een deurmat

Misschien heeft u nu de keuze gemaakt welk soort deurmat u wilt gaan kopen. Maar wacht dan even… Er is meer.

  1. Veel mensen pakken direct naar een mooie mat. Maar als u van plan bent om met uw deurmat uw huis schoon te houden en ervoor te zorgen dat er geen vuiltje in huis komt, kies dan voor de functionele matten, die uw vloeren en tapijt vuilvrij houden.
  2. Kies een deurmat die eenvoudig schoon te maken is… Bedank jezelf later maar voor deze keuze.
  3. Vermijd ook de deurmatten die water opnemen. Een regenbuitje of 10, of een enkele sneeuwstorm verder en uw mat rolt bijna uit elkaar en stinkt. Neem dus zeker een mat als de Visserstouw mat die nooit water of andere elementen als zand opneemt.
  4. Als er staat bij het adverteren dat de mat binnen en buiten gebruikt kan worden, wees er dan wel zeker van dat de mat ook daadwerkelijk voor buiten of buiten gebruik geschikt is. Het zou toch zonde zijn van uw prachtige binnenmat, wanneer deze de eerste sneeuwstorm niet overleeft.
  5. Wees er 100% zeker van dat u uw deurmat in de juiste maat besteld. Meet bijvoorbeeld eerst het gebied op dat u met de deurmat wilt bedekken.

 

Tot slot: Veel plezier met het vinden van uw deurmat!